juli 22, 2023

Sommige Ennegramdeskundigen hebben een hele studie gemaakt van hoe elk Enneagramtype om gaat met elk ander Enneagramtype. Sommige mensen herkennen zich hier sterk in, maar meestal vind ik dat het de plank misslaat omdat de "deskundigen" het vooral op basis van de theorie zelf verzonnen hebben en niet zelf uitgeprobeerd hebben. Al was het maar omdat ze niet zoveel relaties zijn aangegaan. Met kennis van het Neurogram is het ook erg makkelijk om over de "moeilijkheden" die de "deskundigen" zien heen te stappen.

Zo heb ik een fantastische relatie als type 3, de Succesvolle Werker, met een type 3 Succesvolle Werker. De theorie zegt dat dit weinig kans van slagen heeft omdat we tegen elkaar gaan opboksen wie het meeste succes heeft. Op zich is dat ook zo, alleen stop ik het meteen omdat ik het proces herken. Toevallig ken ik de onderzoekster die aangetoond heeft dat je met astrologie een behoorlijke voorspelling kan doen voor het succes van relaties. Alleen wat ze gevonden heeft is dat mensen die een groot leeftijdsverschil hebben sneller weer uit elkaar gaan.

Nog een toeval is dat er net een nieuw onderzoek is gepubliceerd naar langdurige relaties. De conclusie is dat hoe meer je op elkaar lijkt hoe beter het gaat. Opposites attract blijkt juist averechts te werken. Ze trekken elkaar wel aan, maar botsen ook weer uit elkaar. Dit onderzoek is gedaan aan de hand van de Big Five en ik heb Het Neurogram Handboek geschreven dat ook gebaseerd is op de Big Five.

01:13:24

Breintypen in liefde en wer...

Breintypen in liefde en werk - algemene introductie