Kanaal aanmaken

Kanaalnaam (alleen kleine letters en zonder spaties)

🚄
Opslaan Annuleren
Terug

Joost van der Leij

Amsterdam, Netherlands

Admin

Gepost

Aug 08 at 05:45 PM

Helaas ben ik minder overtuigd van het idee dat alles wat negatieve energie uitstraal dat ook weer als een boemerang terugkomt. Dat suggereert namelijk een bepaalde oorzakelijkheid die ik nog nooit gevonden heb. Een van de redenen dat men reïncarnatie verzonnen heeft, was om in dit standpunt te kunnen volharden. Dan had men iemand gezien die alleen maar negatieve energie uitstraalde en toch een prachtig en fantastisch leven had. Dus verzon men dat hij wel in een volgend leven gestraft zou worden. Dat soort redeneringen lijken me er meer opgericht om voor jezelf een lekker gevoel te krijgen en als het zo werkt, dan vind ik het prima. Alleen is zo'n redenering op zichzelf misschien ook wel negatieve energie. Het is immers toch een soort wraak, straf en boetedoening idee.

Daar komt bij dat ik bijvoorbeeld prima in staat ben om negatieve energie die op mij afkomt om te zetten in positieve energie zoals ik in deze video uitleg: https://nlpflix.nl/programs/nlp-hypnose-energie-schild-techniekmp4-933608?offset=1

Mocht de boemerang echt zo werken, wat ik sterk vermoed dat dus geenszins het geval is, dan zou ik juist beloond worden voor mijn slechte gedrag.

Nee, ik ben er een grotere voorstander van om a) te zorgen dat het met jezelf beter gaat en b) te zorgen dat je je omgeving je beïnvloedt dat iedereen in je omgeving positief is. Dan hebben we geen boemerangs meer nodig.

08:00

NLP Hypnose Energie Schild ...

Met de NLP Hypnose Energie Schild techniek stop je negatieve...

Gepost

Aug 08 at 03:14 PM

Er zijn er verschijnende technieken voor. Het beste is het bouwen van een propulsion system met Design Human Engineering. Je krijgt dan in trance een verhaal en hoorspel die ervoor zorgt dat je achter je ellende hebt waar je snel vandaan wil en voor je fantastische dingen waar je graag naar toe wil.

Een en ander heeft dan ook te maken hoe je met je tijdslijn werkt. Waarschijnlijk zet je dingen die je moet doen op je tijdslijn, in plaats van in je tijdslijn. Daardoor is het makkelijker voor jouw tijd om er onder door te glippen zonder dat je iets hoeft te doen.

Maar het belangrijkste in dit soort gevallen is toch bijna altijd je breintype omdat er één type is dat dit sterk heeft. Ben je dat type dan is er een speciale aanpak om te zorgen dat er minder getreuzeld wordt. Meer info over je breintype staat in dit boek: https://nlp.ecwid.com/Het-Neurogram-Handboek-p156919489

14:32

Hoe je een motivatie / prop...

Mensen worden gemotiveerd door of zich weg te bewegen van...

Gepost

Aug 06 at 07:52 PM

De meeste "NLP" trainers noem ik vooral fake NLP trainers (https://fakenlp.org/) Want met hoe NLP wordt beoefend is veel mis mee. En je hebt gelijk dat NLP ook geen wetenschappelijke basis heeft. Daar heb ik veel over geschreven zoals bijvoorbeeld hier: https://nlpprotoscience.org/

Desalniettemin denk ik toch dat NLP heel waardevol is. Voornamelijk omdat het eigenlijk een vorm van hypnose is en hypnose goed werkt bij het oplossen van psychische klachten. Hypnose zelf is gelukkig wel wetenschappelijk onderzocht. Dat betekent echter nog steeds niet dat NLP daarmee is gered. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik ABC-NLP ontwikkeld waarbij we NLP combineren met Toegepaste Gedragsanalyse. Toegepaste Gedragsanalyse is een zuivere wetenschap die laat zien hoe ons gedrag in kaart te brengen is, te begrijpen valt en te beïnvloeden valt. Omdat dit over elk willekeurig gedrag gaat, passen ook de NLP gedragingen erin. Toegepaste Gedragsanalyse is de oorspronkelijke bron van gedragstherapie uit Cognitieve Gedragstherapie.

De belangrijkste artikelen waarin ik dat uitleg zijn: https://abcnlp.org/the-abc-model-and-nlp/ en https://abcnlp.org/nlp-science/ Er is ook een Nederlandse site (https://abcnlp.nl/) maar de Engelse site geeft meer inhoudelijke uitleg. Dankzij de combinatie van Toegepaste Gedragsanalyse en NLP zijn er twee Nederlandse universiteiten waar ik als gastdocent dit onderwijs.

Kortom er is heel veel mis met hoe NLP wordt onderwezen en wordt gebruikt en tegelijkertijd is NLP te redden.

25:24

ABC-NLP overzicht Advanced ...

ABC-NLP is de nieuwste versie van Neuro-Linguïstisch...

Gepost

Aug 06 at 11:06 AM

Er bestaat narcistisch gedrag. Hier is een goede beschrijving van narcistisch gedrag:

Narcistisch gedrag focust zich specifiek op zelfverheerlijking en een continue behoefte aan bewondering en bevestiging. Het is een gedragspatroon waarbij een individu zichzelf centraal stelt en een overdreven belang toekent aan de eigen prestaties, uiterlijk, succes, of andere persoonlijke attributen.

Personen die narcistisch gedrag vertonen, praten vaak over zichzelf, leggen de nadruk op hun successen en kunnen overdreven reageren op complimenten. Ze hebben de neiging om relaties en interacties te zien als middelen om zelfbevestiging te verkrijgen, en ze kunnen anderen in de schaduw stellen of kleineren om zichzelf beter te doen voelen.

Dit gedrag kan zich ook uiten in een onvermogen om kritiek te accepteren, wat kan leiden tot defensieve of zelfs agressieve reacties. Ze kunnen ook een overtuiging hebben van speciale behandeling of voorrechten, gebaseerd op hun vermeende uniekheid of superioriteit.

Er bestaat geen narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze staat nog wel in DSM IV maar was er bijna uit verwijderd.

De overweging om de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) uit de vierde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-4) te verwijderen, kwam voort uit verschillende factoren en debatten binnen de psychologische en psychiatrische gemeenschap.

Ten eerste was er kritiek op de specifieke criteria die werden gebruikt om NPS te diagnosticeren. Sommige clinici en onderzoekers vonden dat de criteria te subjectief waren en te veel ruimte lieten voor interpretatie. Dit leidde tot inconsistenties in de diagnose en de bezorgdheid dat de diagnose te vaak of te gemakkelijk werd gesteld.

Ten tweede waren er zorgen over de overlap met andere persoonlijkheidsstoornissen. De kenmerken van NPS, zoals een behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie, kunnen ook in andere stoornissen voorkomen, wat de specificiteit en bruikbaarheid van de diagnose in twijfel trok.

Ten derde was er een beweging binnen de psychiatrie naar een meer dimensionale benadering van persoonlijkheidsstoornissen, waarbij individuele kenmerken en symptomen in plaats van rigide categorieën worden beoordeeld.

Wat dit betekent is dat als mensen iemand van narcisme beschuldigen je heel goed moet kijken of er sprake is van het hele specifieke narcistische gedrag zoals hierboven beschreven. Dat is zelden het geval. Meestal gaat het om heel ander gedrag waar men een hekel aan heeft en men benoemt dat hele andere gedrag ten onrechte als narcistisch.

25:42

Waarom er geen narcisten be...

Steeds meer mensen klagen over narcisten. Het lijkt wel of...

Gepost

Aug 02 at 09:14 PM

PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/_ heeft een aantal manieren om dit aan te pakken.

Eerst wordt er gekeken naar wat chocola eten voor je betekent met name om uit te zoeken of je het gebruikt om nare gevoelens weg te eten. Mocht dat zo blijken te zijn dan leer je een aantal PBB technieken waarmee je je goed kan voelen zonder dat je chocola hoeft te eten.

Daarna wordt je geleerd om het gedrag waar je goed in bent namelijk chocola eten, maar ook kopen aan te pakken. Met een schwisshh techniek kan je er voor zorgen dat je chocola op een plek neer zet in je brein die vergelijkbaar is met het eten van een broodje pindakaas. Je kan het doen maar er is geenszins een verslaving.

Daarna ga je met een schwisshhh aan de slag om te zien dat je op de verkooppunten van chocola prima aan de chocola voorbij kan lopen zonder het te kopen. Hoe goed je je voelt als je krachtig nee gezegd hebt tegen de chocola in de winkel.

Daarmee bouw je dan een nieuw zelfbeeld (ook met een schwisss) waarmee je ziet dat je vroeger misschien een chocola-eter was, maar dat je nu iemand bent die geheel geen last heeft van chocola.

Deze technieken leer je overigens ook in de opleiding tot Personal Breintrainer (https://abcnlp.nl/driejarige-opleiding-tot-personal-breintrainer/).

Eventueel kan je ook met hypnose aan de slag mocht dat nodig zijn.

40:33

Zelfbeperkende negatieve ov...

In het Nederlandstalige NLP wereldje wordt veel te veel over...

Gepost

Jul 30 at 08:20 PM

Ik had vroeger erg last van hoogtevrees. Zelfs terwijl ik nog met beide benen op de grond stond. Wat ik in mijn hoofd deed was langs een hoog gebouw omhoog kijken en mij voorstellen dat ik dat gebouw aan het beklimmen was. Smalle randjes en voordat je het weet val je. Reden genoeg om een hoop nare gevoelens te produceren.

Bij hoogtevrees werkt vooral de zwart/wit terugspoeltechniek goed. Mensen stellen zich een soort rampscenario voor waarbij ze zien dat ze vallen en daar reageert het brein op. Het toekomstige rampscenario terugspoelen en zien dat je veilig door de bergen loopt. Belangrijkste is om de film helemaal af te maken en te zien dat je ook weer veilig daalt en veilig en wel weer thuis komt.

Meestal ligt het probleem bij hoogtevrees erin dat mensen zichzelf wel omhoog zien gaan, maar niet meer veilig zien terugkeren. Het onbewustzijn gaat zich dan afvragen: Wat gebeurt er precies dan op die hoogte dat ik mijzelf niet meer terug zie keren? Ah ik weet het al! Ik val natuurlijk te pletter o.i.d.. Zorg dus dat je de veilige terugkeer in de veilige haven helder en krachtig voorstelt.

Ervaringsverhaal:

Ik heb jaren last gehad van hoogtevrees en heb het met de zwart wit terugspoeltechniek volledig overwonnen. Dat wil zeggen, ik ging zonder enige angst mijn dak op om antennes te repareren of dakpannen terug te leggen in een vliegende storm. Pas dus wel op met je angst, want een weinig ontzag voor hoogte kan geen kwaad. Daarnaast is het misschien interessant om je eigen taalgebruik eens te controleren. In mijn geval was het namelijk zo, dat ik graag en alles direct wil(de). Ik kwam niet rustig mijn bed uit, nee ik sprong er uit en ook mijn werk werd gekenmerkt door een grote voortvarendheid. Toen ik mij zelf vertelde, dat je ook rustig op iets af kunt gaan en behoedzaam aan de veilige kant van de rand naar beneden kunt kijken, veranderde de hoogtevrees in een normale omgang met (grote) hoogtes, want geheel zonder gevaar is hoogte niet...

Hier zie je meer ervaringsverhalen van mensen die vroeger hoogtevrees hadden, maar er met personal breintraining van af zijn gekomen: https://breinvrijheid.nl/2023/03/19/hoogtevrees/

Nota bene:

NLPflix is een kennisbank met enorm veel videomateriaal over personal breintraining. Wanneer jij een abonnement op NLPflix neemt, steun je direct de uitbreiding van deze kennisbank. Want er is nog een ton aan videomateriaal dat nog niet op NLPflix te zien is. Om dat voor elkaar te krijgen, dienen we eerst 300 deelnemers te krijgen, omdat dat afgesproken is met de provider. Mocht je NLPflix niet meteen kunnen steunen, wil je ons dan verder helpen door deze link door te sturen naar iedereen van wie je denkt dat hij of zij hiermee is geholpen? Al zijn dat maar twee of drie mensen dan wordt NLPflix toch al enorm door je geholpen!

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...

Gepost

Jul 29 at 11:37 AM

De manier om slaap wandelen te stoppen is om het slaapgedrag anders te programmeren. De makkelijkste manier is om dat met diep trance hypnose te doen. Breng iemand in trance en zorg dat het een diepe somnabulistische trance wordt, eentje die sterk op slaap lijkt. Laat iemand rondlopen in trance en zet hem of haar daarna weerneer en geef de instructie om voortaan te blijven liggen als iemand de nijging heeft om te gaan rondlopen. Geef daarna iemand de opdracht om tevergeefs te proberen te gaan rondlopen, terwijl diegene merkt hoe stil het lichaam blijft liggen/zitten en weigert rond te lopen. Het "slaap wandelen" mislukt dus. Heb je dit bereikt wat je dan doet is time distortion en laat je iemand in de diepe trance een hele nacht slapen in nog geen vijf minuten en laat iemand doen wat hij of zij altijd al deed. Dit om te testen of iemand blijft slapen of gaat rondlopen. Gebeurt dit laatste dan doe je de hele nacht slapen in vijf minuten nog een keer, maar nu met de expliciete instructie om te blijven liggen/zitten. Nu zal iemand niet meer gaan rondlopen. Heb je dit bereikt dan zet je de verandering vast door te stellen dat nu de neurologie definitief verandert is en het slaapwandelen voorbij is. Mocht het nog een keer voorkomen, dan is dat een van de laatste keren enkel bedoeld om het af te leren. 

De andere manier om het te doen zonder trance is door mensen de wekker in hun hoofd te laten zetten. Zoek uit rond welke tijd het slaapwandelen begint en zet dan de wekker op dat tijdstip en laat het aangeven bijvoorbeeld "3.00 uur: DOOR SLAPEN EN BLIJVEN LIGGEN EN HET VERLEDEN LOSLATEN EN VERGETEN". Zorg dat je wel eindigt met "7:00 uur: OPSTAAN MET EEN GOED UITGERUST GEVOEL EN VEEL ENERGIE".

29:22

Hypnose Inductie - Hypnose ...

Gepost

Jul 28 at 08:33 PM

Blozen is gedeeltelijk een fysiek proces en gedeeltelijk een psychologisch proces. PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) heeft een strategie om met blozen om te gaan die gebaseerd is op twee punten, namelijk:

  1. Zorgen dat je het minder erg vindt om te blozen. Afhankelijk van je type huid en dergelijke worden sommige mensen soms sneller rood dan andere mensen. Ik wordt bijvoorbeeld vrij snel rood. Maar op het moment dat je het verder prima vindt om rood te worden, dan is het goed. Sterker nog, zodra je het normaal vindt, wordt je ook minder snel rood, omdat een deel van de psychologische component die je doet blozen, vaak ook de schaamte voor het rood worden is.

  2. Het wegnemen van de psychologische component. Met BPP kun je ervoor zorgen dat de trigger van het blozen weggenomen wordt. Hierdoor komt het blozen veel minder vaak voor. Afhankelijk van jouw specifieke situatie leer je met PBB de bloos reactie voorkomen.

De combinatie van deze twee punten zorgt ervoor dat het blozen sterk gereduceerd wordt en dat in die paar gevallen dat het toch nog gebeurt dat het verder prima is. Ik kan je niet van tevoren garanderen dat het werkt, maar bij veel mensen met blozen werkt het goed. Wanneer PBB werkt, werkt het ook snel (binnen enkele weken). Dus je weet meteen of het iets voor je is. Het beste is om met een Personal Breintrainer aan de slag te gaan. Personal Breintrainers werken op basis van resultaten, dat wil zeggen mocht het niet werken, dan krijg je geen rekening.

Concrete aanpak:

Aangezien het hier om een onzeker gevoel gaat, zou ik de gevoelsomdraaitechniek toepassen.

Waar begint dat gevoel in zijn lichaam? Waar gaat het naar toe? Hoe draait het rond? Laat hem een kleur aan dat gevoel geven.

Duw daarna het gevoel uit zijn lichaam, laat het voor zijn lichaam ronddraaien, en draai het gevoel letterlijk om zodat het de andere kant opdraait.

Trek daarna het gevoel weer zijn lichaam in zodat het in de tegenovergestelde richting draait. Draai het gevoel dan sneller en sneller in die richting totdat het onzekere gevoel weg is wanneer hij met mensen praat.

Uiteraard na het uitvoeren van de omdraaitechniek even testen of het ook gewerkt heeft door hem met mensen te laten praten, en als het gevoel omhoog komt dan gewoon hem de omdraaitechniek laten uitvoeren terwijl hij praat met mensen.

En als dat geen effect heeft dan uitpluizen waardoor hij gaat blozen: "Hoe weet je dat je bloost? Zie je beelden, hoor je geluiden of voel je iets?" Uit je verhaal haal ik dat het door een gevoel komt, maar een gevoel kan veroorzaakt worden door beelden of geluiden, dus dat zou ik toch even checken voor de zekerheid.

Als het veroorzaakt wordt door beelden dan ga je met de zwart-wit terugspoeltechniek aan de slag. Spoel alle nare momenten terug in zwart-wit waarbij hij zich voelde blozen. En stel daarna in full-color voor, op het filmdoek, vanuit zijn eigen oogpunt, dat hij zich goed voelt wanneer hij met andere mensen praat.

Als het veroorzaakt wordt door beelden dan ga je met de modaliteiten van de stem aan de slag, ie. waar komt de stem vandaan, hoe hard is het stemgeluid, staat de stem dichtbij of veraf, etc. Daarna spelen met de modaliteiten en kijken wat het gewenste effect heeft. Meestal zet ik de volumeknop van de stem ook nog even op 0, zodat de stem volledig weg is.

30:14

Tijdlijn - Demonstratie res...

Tijdlijn - Demonstratie resources uit het verleden naar het nu...

Gepost

Jul 28 at 08:16 PM

NLP Magick heeft geen praktisch nut, alleen spiritueel en dat is allemaal weer zeer onwaarschijnlijk. Dus jouw vraag beantwoorden is lastig, maar het beste antwoord dat ik kan geven is op basis van mijn eigen ervaring, namelijk dat je een nieuw hoofdstuk van je leven opent, eentje waarbij je op een hoger niveau functioneert en waarbij je iets meer met het grote geheel bezig bent en iets minder met je eigen ego. Persoonlijk vind ik die ervaring heel nuttig. Tegelijkertijd blijft het allemaal zeer onwaarschijnlijk.

https://nlpmagick.nl/

24:18

Introductie NLP Magick deel 1

Gepost

Jul 26 at 07:13 PM

Het kunnen twee verschillende problemen zijn. Of claustrofobie of meer een sociale fobie. Dat laatste heeft meer mee te maken met het gevoel "niet weg te kunnen". Dat vindt dan bijvoorbeeld plaats tijdens een etentje met kennissen of nieuwe nog onbekende mensen. Maar ook in de auto op bijvoorbeeld een lange B-weg waar je het gevoel hebt dat je niet weg kan. Bij claustrofobie gaat het meer om het gevoel opgesloten te zitten. Claustrofoben vinden bijvoorbeeld wc's vervelend en zullen die liever niet op slot doen. Ook stellen ze zich dan voor hoe erg het is om vast te zitten in een wc of bijvoorbeeld lift en wat voor gekke dingen ze dan gaan doen om er weer uit te komen. Je ziet een heel ander beeld dan bij een sociale fobie. Welk beeld past het beste bij jou?

Een claustrofobie is makkelijker met PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) op te lossen dan een sociale fobie, juist omdat je zo makkelijk kunt testen of het gewerkt heeft. Wat je doet in het geval van claustrofobie is het rampscenario dat je van een bepaalde situatie je inbeeldt van tevoren al neutraliseren door de zwart/wit terugspoel techniek te gebruiken. Beeld alle ellende in zwart/wit in en draai de film van achter naar voren terug. Zie daarna met normale kleuren van het begin naar het einde dat je rustig en kalm blijft in de ruimte waar je angst voor had. Herhaal dit enkele keren totdat je merkt dat je je er niet meer van tevoren zorgen over maakt. Zet vervolgens een goed gevoel aan zoals je leert met de omdraai techniek en ga met dit goede gevoel testen of het werkt. Alleen testen als je je van tevoren er kalm en goed over voelt. Zo niet, dan vaker oefenen, maar niet testen, want anders dan train je je brein weer om zich slecht te voelen in die situaties.

Bij een sociale fobie doe je hetzelfde, stel je je iets anders voor, namelijk dat je rustig en kalm blijft en dat als er iets vreemds gebeurt je altijd probleemloos weg kan gaan zolang je het maar met een goed gevoel doet en ontspannen blijft. Je zult dan merken dat je brein dit nieuwe scenario waar gaat maken. Test dit ook uit, maar nogmaals alleen als je je goed voelt. Sommige mensen bouwen stap voor stap hun wereld weer op en andere mensen is het alsof de schakelaar omgaat. Beide gevallen zijn goed.

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...