juli 30, 2023
• Bewerkt (jul 30, 2023)

Ik had vroeger erg last van hoogtevrees. Zelfs terwijl ik nog met beide benen op de grond stond. Wat ik in mijn hoofd deed was langs een hoog gebouw omhoog kijken en mij voorstellen dat ik dat gebouw aan het beklimmen was. Smalle randjes en voordat je het weet val je. Reden genoeg om een hoop nare gevoelens te produceren.

Bij hoogtevrees werkt vooral de zwart/wit terugspoeltechniek goed. Mensen stellen zich een soort rampscenario voor waarbij ze zien dat ze vallen en daar reageert het brein op. Het toekomstige rampscenario terugspoelen en zien dat je veilig door de bergen loopt. Belangrijkste is om de film helemaal af te maken en te zien dat je ook weer veilig daalt en veilig en wel weer thuis komt.

Meestal ligt het probleem bij hoogtevrees erin dat mensen zichzelf wel omhoog zien gaan, maar niet meer veilig zien terugkeren. Het onbewustzijn gaat zich dan afvragen: Wat gebeurt er precies dan op die hoogte dat ik mijzelf niet meer terug zie keren? Ah ik weet het al! Ik val natuurlijk te pletter o.i.d.. Zorg dus dat je de veilige terugkeer in de veilige haven helder en krachtig voorstelt.

Ervaringsverhaal:

Ik heb jaren last gehad van hoogtevrees en heb het met de zwart wit terugspoeltechniek volledig overwonnen. Dat wil zeggen, ik ging zonder enige angst mijn dak op om antennes te repareren of dakpannen terug te leggen in een vliegende storm. Pas dus wel op met je angst, want een weinig ontzag voor hoogte kan geen kwaad. Daarnaast is het misschien interessant om je eigen taalgebruik eens te controleren. In mijn geval was het namelijk zo, dat ik graag en alles direct wil(de). Ik kwam niet rustig mijn bed uit, nee ik sprong er uit en ook mijn werk werd gekenmerkt door een grote voortvarendheid. Toen ik mij zelf vertelde, dat je ook rustig op iets af kunt gaan en behoedzaam aan de veilige kant van de rand naar beneden kunt kijken, veranderde de hoogtevrees in een normale omgang met (grote) hoogtes, want geheel zonder gevaar is hoogte niet...

Hier zie je meer ervaringsverhalen van mensen die vroeger hoogtevrees hadden, maar er met personal breintraining van af zijn gekomen: https://breinvrijheid.nl/2023/03/19/hoogtevrees/

Nota bene:

NLPflix is een kennisbank met enorm veel videomateriaal over personal breintraining. Wanneer jij een abonnement op NLPflix neemt, steun je direct de uitbreiding van deze kennisbank. Want er is nog een ton aan videomateriaal dat nog niet op NLPflix te zien is. Om dat voor elkaar te krijgen, dienen we eerst 300 deelnemers te krijgen, omdat dat afgesproken is met de provider. Mocht je NLPflix niet meteen kunnen steunen, wil je ons dan verder helpen door deze link door te sturen naar iedereen van wie je denkt dat hij of zij hiermee is geholpen? Al zijn dat maar twee of drie mensen dan wordt NLPflix toch al enorm door je geholpen!

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...