Kanaal aanmaken

Kanaalnaam (alleen kleine letters en zonder spaties)

🚝
Opslaan Annuleren
Gesorteerd op
Meest recente activiteit Populair Nieuwste berichten
augustus 02, 2023

PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/_ heeft een aantal manieren om dit aan te pakken.

Eerst wordt er gekeken naar wat chocola eten voor je betekent met name om uit te zoeken of je het gebruikt om nare gevoelens weg te eten. Mocht dat zo blijken te zijn dan leer je een aantal PBB technieken waarmee je je goed kan voelen zonder dat je chocola hoeft te eten.

Daarna wordt je geleerd om het gedrag waar je goed in bent namelijk chocola eten, maar ook kopen aan te pakken. Met een schwisshh techniek kan je er voor zorgen dat je chocola op een plek neer zet in je brein die vergelijkbaar is met het eten van een broodje pindakaas. Je kan het doen maar er is geenszins een verslaving.

Daarna ga je met een schwisshhh aan de slag om te zien dat je op de verkooppunten van chocola prima aan de chocola voorbij kan lopen zonder het te kopen. Hoe goed je je voelt als je krachtig nee gezegd hebt tegen de chocola in de winkel.

Daarmee bouw je dan een nieuw zelfbeeld (ook met een schwisss) waarmee je ziet dat je vroeger misschien een chocola-eter was, maar dat je nu iemand bent die geheel geen last heeft van chocola.

Deze technieken leer je overigens ook in de opleiding tot Personal Breintrainer (https://abcnlp.nl/driejarige-opleiding-tot-personal-breintrainer/).

Eventueel kan je ook met hypnose aan de slag mocht dat nodig zijn.

40:33

Zelfbeperkende negatieve ov...

In het Nederlandstalige NLP wereldje wordt veel te veel over...
juli 30, 2023
• Bewerkt (jul 30, 2023)

Ik had vroeger erg last van hoogtevrees. Zelfs terwijl ik nog met beide benen op de grond stond. Wat ik in mijn hoofd deed was langs een hoog gebouw omhoog kijken en mij voorstellen dat ik dat gebouw aan het beklimmen was. Smalle randjes en voordat je het weet val je. Reden genoeg om een hoop nare gevoelens te produceren.

Bij hoogtevrees werkt vooral de zwart/wit terugspoeltechniek goed. Mensen stellen zich een soort rampscenario voor waarbij ze zien dat ze vallen en daar reageert het brein op. Het toekomstige rampscenario terugspoelen en zien dat je veilig door de bergen loopt. Belangrijkste is om de film helemaal af te maken en te zien dat je ook weer veilig daalt en veilig en wel weer thuis komt.

Meestal ligt het probleem bij hoogtevrees erin dat mensen zichzelf wel omhoog zien gaan, maar niet meer veilig zien terugkeren. Het onbewustzijn gaat zich dan afvragen: Wat gebeurt er precies dan op die hoogte dat ik mijzelf niet meer terug zie keren? Ah ik weet het al! Ik val natuurlijk te pletter o.i.d.. Zorg dus dat je de veilige terugkeer in de veilige haven helder en krachtig voorstelt.

Ervaringsverhaal:

Ik heb jaren last gehad van hoogtevrees en heb het met de zwart wit terugspoeltechniek volledig overwonnen. Dat wil zeggen, ik ging zonder enige angst mijn dak op om antennes te repareren of dakpannen terug te leggen in een vliegende storm. Pas dus wel op met je angst, want een weinig ontzag voor hoogte kan geen kwaad. Daarnaast is het misschien interessant om je eigen taalgebruik eens te controleren. In mijn geval was het namelijk zo, dat ik graag en alles direct wil(de). Ik kwam niet rustig mijn bed uit, nee ik sprong er uit en ook mijn werk werd gekenmerkt door een grote voortvarendheid. Toen ik mij zelf vertelde, dat je ook rustig op iets af kunt gaan en behoedzaam aan de veilige kant van de rand naar beneden kunt kijken, veranderde de hoogtevrees in een normale omgang met (grote) hoogtes, want geheel zonder gevaar is hoogte niet...

Hier zie je meer ervaringsverhalen van mensen die vroeger hoogtevrees hadden, maar er met personal breintraining van af zijn gekomen: https://breinvrijheid.nl/2023/03/19/hoogtevrees/

Nota bene:

NLPflix is een kennisbank met enorm veel videomateriaal over personal breintraining. Wanneer jij een abonnement op NLPflix neemt, steun je direct de uitbreiding van deze kennisbank. Want er is nog een ton aan videomateriaal dat nog niet op NLPflix te zien is. Om dat voor elkaar te krijgen, dienen we eerst 300 deelnemers te krijgen, omdat dat afgesproken is met de provider. Mocht je NLPflix niet meteen kunnen steunen, wil je ons dan verder helpen door deze link door te sturen naar iedereen van wie je denkt dat hij of zij hiermee is geholpen? Al zijn dat maar twee of drie mensen dan wordt NLPflix toch al enorm door je geholpen!

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...

juli 29, 2023

De manier om slaap wandelen te stoppen is om het slaapgedrag anders te programmeren. De makkelijkste manier is om dat met diep trance hypnose te doen. Breng iemand in trance en zorg dat het een diepe somnabulistische trance wordt, eentje die sterk op slaap lijkt. Laat iemand rondlopen in trance en zet hem of haar daarna weerneer en geef de instructie om voortaan te blijven liggen als iemand de nijging heeft om te gaan rondlopen. Geef daarna iemand de opdracht om tevergeefs te proberen te gaan rondlopen, terwijl diegene merkt hoe stil het lichaam blijft liggen/zitten en weigert rond te lopen. Het "slaap wandelen" mislukt dus. Heb je dit bereikt wat je dan doet is time distortion en laat je iemand in de diepe trance een hele nacht slapen in nog geen vijf minuten en laat iemand doen wat hij of zij altijd al deed. Dit om te testen of iemand blijft slapen of gaat rondlopen. Gebeurt dit laatste dan doe je de hele nacht slapen in vijf minuten nog een keer, maar nu met de expliciete instructie om te blijven liggen/zitten. Nu zal iemand niet meer gaan rondlopen. Heb je dit bereikt dan zet je de verandering vast door te stellen dat nu de neurologie definitief verandert is en het slaapwandelen voorbij is. Mocht het nog een keer voorkomen, dan is dat een van de laatste keren enkel bedoeld om het af te leren. 

De andere manier om het te doen zonder trance is door mensen de wekker in hun hoofd te laten zetten. Zoek uit rond welke tijd het slaapwandelen begint en zet dan de wekker op dat tijdstip en laat het aangeven bijvoorbeeld "3.00 uur: DOOR SLAPEN EN BLIJVEN LIGGEN EN HET VERLEDEN LOSLATEN EN VERGETEN". Zorg dat je wel eindigt met "7:00 uur: OPSTAAN MET EEN GOED UITGERUST GEVOEL EN VEEL ENERGIE".

29:22

Hypnose Inductie - Hypnose ...

juli 28, 2023
• Bewerkt (jul 28, 2023)

Blozen is gedeeltelijk een fysiek proces en gedeeltelijk een psychologisch proces. PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) heeft een strategie om met blozen om te gaan die gebaseerd is op twee punten, namelijk:

  1. Zorgen dat je het minder erg vindt om te blozen. Afhankelijk van je type huid en dergelijke worden sommige mensen soms sneller rood dan andere mensen. Ik wordt bijvoorbeeld vrij snel rood. Maar op het moment dat je het verder prima vindt om rood te worden, dan is het goed. Sterker nog, zodra je het normaal vindt, wordt je ook minder snel rood, omdat een deel van de psychologische component die je doet blozen, vaak ook de schaamte voor het rood worden is.

  2. Het wegnemen van de psychologische component. Met BPP kun je ervoor zorgen dat de trigger van het blozen weggenomen wordt. Hierdoor komt het blozen veel minder vaak voor. Afhankelijk van jouw specifieke situatie leer je met PBB de bloos reactie voorkomen.

De combinatie van deze twee punten zorgt ervoor dat het blozen sterk gereduceerd wordt en dat in die paar gevallen dat het toch nog gebeurt dat het verder prima is. Ik kan je niet van tevoren garanderen dat het werkt, maar bij veel mensen met blozen werkt het goed. Wanneer PBB werkt, werkt het ook snel (binnen enkele weken). Dus je weet meteen of het iets voor je is. Het beste is om met een Personal Breintrainer aan de slag te gaan. Personal Breintrainers werken op basis van resultaten, dat wil zeggen mocht het niet werken, dan krijg je geen rekening.

Concrete aanpak:

Aangezien het hier om een onzeker gevoel gaat, zou ik de gevoelsomdraaitechniek toepassen.

Waar begint dat gevoel in zijn lichaam? Waar gaat het naar toe? Hoe draait het rond? Laat hem een kleur aan dat gevoel geven.

Duw daarna het gevoel uit zijn lichaam, laat het voor zijn lichaam ronddraaien, en draai het gevoel letterlijk om zodat het de andere kant opdraait.

Trek daarna het gevoel weer zijn lichaam in zodat het in de tegenovergestelde richting draait. Draai het gevoel dan sneller en sneller in die richting totdat het onzekere gevoel weg is wanneer hij met mensen praat.

Uiteraard na het uitvoeren van de omdraaitechniek even testen of het ook gewerkt heeft door hem met mensen te laten praten, en als het gevoel omhoog komt dan gewoon hem de omdraaitechniek laten uitvoeren terwijl hij praat met mensen.

En als dat geen effect heeft dan uitpluizen waardoor hij gaat blozen: "Hoe weet je dat je bloost? Zie je beelden, hoor je geluiden of voel je iets?" Uit je verhaal haal ik dat het door een gevoel komt, maar een gevoel kan veroorzaakt worden door beelden of geluiden, dus dat zou ik toch even checken voor de zekerheid.

Als het veroorzaakt wordt door beelden dan ga je met de zwart-wit terugspoeltechniek aan de slag. Spoel alle nare momenten terug in zwart-wit waarbij hij zich voelde blozen. En stel daarna in full-color voor, op het filmdoek, vanuit zijn eigen oogpunt, dat hij zich goed voelt wanneer hij met andere mensen praat.

Als het veroorzaakt wordt door beelden dan ga je met de modaliteiten van de stem aan de slag, ie. waar komt de stem vandaan, hoe hard is het stemgeluid, staat de stem dichtbij of veraf, etc. Daarna spelen met de modaliteiten en kijken wat het gewenste effect heeft. Meestal zet ik de volumeknop van de stem ook nog even op 0, zodat de stem volledig weg is.

30:14

Tijdlijn - Demonstratie res...

Tijdlijn - Demonstratie resources uit het verleden naar het nu...
juli 26, 2023

Het kunnen twee verschillende problemen zijn. Of claustrofobie of meer een sociale fobie. Dat laatste heeft meer mee te maken met het gevoel "niet weg te kunnen". Dat vindt dan bijvoorbeeld plaats tijdens een etentje met kennissen of nieuwe nog onbekende mensen. Maar ook in de auto op bijvoorbeeld een lange B-weg waar je het gevoel hebt dat je niet weg kan. Bij claustrofobie gaat het meer om het gevoel opgesloten te zitten. Claustrofoben vinden bijvoorbeeld wc's vervelend en zullen die liever niet op slot doen. Ook stellen ze zich dan voor hoe erg het is om vast te zitten in een wc of bijvoorbeeld lift en wat voor gekke dingen ze dan gaan doen om er weer uit te komen. Je ziet een heel ander beeld dan bij een sociale fobie. Welk beeld past het beste bij jou?

Een claustrofobie is makkelijker met PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) op te lossen dan een sociale fobie, juist omdat je zo makkelijk kunt testen of het gewerkt heeft. Wat je doet in het geval van claustrofobie is het rampscenario dat je van een bepaalde situatie je inbeeldt van tevoren al neutraliseren door de zwart/wit terugspoel techniek te gebruiken. Beeld alle ellende in zwart/wit in en draai de film van achter naar voren terug. Zie daarna met normale kleuren van het begin naar het einde dat je rustig en kalm blijft in de ruimte waar je angst voor had. Herhaal dit enkele keren totdat je merkt dat je je er niet meer van tevoren zorgen over maakt. Zet vervolgens een goed gevoel aan zoals je leert met de omdraai techniek en ga met dit goede gevoel testen of het werkt. Alleen testen als je je van tevoren er kalm en goed over voelt. Zo niet, dan vaker oefenen, maar niet testen, want anders dan train je je brein weer om zich slecht te voelen in die situaties.

Bij een sociale fobie doe je hetzelfde, stel je je iets anders voor, namelijk dat je rustig en kalm blijft en dat als er iets vreemds gebeurt je altijd probleemloos weg kan gaan zolang je het maar met een goed gevoel doet en ontspannen blijft. Je zult dan merken dat je brein dit nieuwe scenario waar gaat maken. Test dit ook uit, maar nogmaals alleen als je je goed voelt. Sommige mensen bouwen stap voor stap hun wereld weer op en andere mensen is het alsof de schakelaar omgaat. Beide gevallen zijn goed.

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...

juli 26, 2023

Om een fluittoon of een brom in je oor aan te pakken met PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/), moet je eerst goed uitzoeken wat voor soort fluit/brom/zoem het is. BPP lukt het meestal goed om psychosomatische klachten op te lossen. In hoeverre NLP kan helpen hangt sterk af of de brom sterker of zwakker wordt afhankelijk van of iemand meer of minder ontspannen is. Is dat het geval dan kun je met de NLP basis technieken aan de slag om meer ontspanning te bewerkstelligen. Daarnaast kun je met NLP als hypnotherapie aan de slag om het volume van de fluit/brom/zoem aan te passen. Daarbij gaat het erom het brein te trainen het volume te regelen zowel harder als zachter. Tenslotte kun je nog met een specifieke hypnose techniek het onbewustzijn vragen om alle noodzakelijke aanpassingen te maken om de fluit/brom/zoem te laten verdwijnen. In de praktijk zijn het zo'n 3-5 sessies dat je er mee bezig bent.

11:49

Coachen bij Tinnitus deel 1

juli 25, 2023

PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) werkt goed bij het bestrijden van verslavingen. Niet alleen bij het stoppen, maar ook bij het ervan blijven voor de rest van je leven. Afhankelijk van de stof waar iemand verslaafd aan is betekent dat of grotendeels verminderen maar af en toe mag het of nooit meer gebruiken. In het verleden heb ik succesvol gewerkt met mensen die verslaafd waren aan nicotine/roken, blowen, cocaïne en alcoholisme.

De personal breintrainer gebruikt sowieso meestal dezelfde technieken en strategieën en tegelijkertijd zijn er per verslavingen wel aparte extra strategieën.

In grote lijnen:

  1. NLP basistechnieken zodat ze grip op voelen, gedachten en beelden hebben.

  2. Schwisshhhh waarbij ze zien dat ze iemand zijn die verslavende spullen in de winkel of bij de dealer laten liggen (zelfbeeld), schwissshhh dat het verslavende spul omgewisseld wordt met spul waar ze een hekel aan hebben of vies vinden.

  3. Specifieke strategieën

  • alcoholisme, bier gaan drinken, frisdrank kopen, elke keer beslissen neem ik bier of neem ik fris, bier tussen de onderbroeken in de klerenkast en dan het aantal bier per week halveren.

  • roken, stop iets anders in je mond, koppeling sigaret roken en fellatio.

  1. Hypnose gebruikt de personal breintrainer meer voor later tijdens de sessies om nog iets achter de hand te hebben.

  2. Wat ook meespeelt is dat het Neurogramtype de strategie bepaald. Met name bij een Bemiddelaar is een verslaving meer dat ze niet kunnen stoppen omdat de sociale druk die ze normaal gesproken voelen door het verslavend gedrag even weggenomen wordt en dat die druk weg is vinden ze zo lekker dat ze daardoor door gaan met de verslaving. Ze hebben een hobby nodig waar ze zich zo in kunnen storten dat ze hetzelfde effect krijgen. Daarnaast zijn ze meesters in het vinden van mazen in de wet. Dus als ze in met een Schwisshhh gezien hebben dat ze de rookwaar bij de AH laten liggen, dan rijden ze naar de pomp om het daar te halen. Dus bij Bemiddelaars alle voorkomende situaties schwisshhen en meta-regels maken zoals: je mag nooit een maas in de wet gebruiken.

40:33

Zelfbeperkende negatieve ov...

In het Nederlandstalige NLP wereldje wordt veel te veel over...
juli 24, 2023

PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) werkt erg goed bij faalangst. Wat je moet doen is het volgende. Op een of andere manier stel je je voor hoe je gaat falen in de toekomst. Dit noem ik een zogenaamd rampscenario. Erger nog, niet alleen faal je, je vindt het ook vervelend om te falen.

Wat je moet doen is als volgt. Begin bij het einde van het rampscenario. Wat er ook mis gaat op gegeven moment is het over. Maak een beeld van dat de ellende over is. Maak dat beeld zwart/wit en spoel dan de rampenfilm terug van het einde naar het begin in zwart/wit met een lullig deuntje, bijvoorbeeld circusmuziek. Doe dit drie of vier keer achter elkaar.

Daarna moet je een groot wit filmdoek inbeelden en op dat doek een nieuwe, betere film maken. De eerste film die je moet maken is er eentje waarbij je ziet dat het verschrikkelijk mis gaat, maar waarbij je ziet dat jij ontspannen en relaxed met de ellendige situaties omgaat, correct reageert en zorgt dat het allemaal weer goed komt. Doe de hele oefening inclusief het begin met het zwart/wit terugspoelen drie of vier keer.

Test bij jezef om je het minder erg begint te vinden/voelen om te falen. Mijn strategie bij faalangst is om eerst te zorgen dat je succesvol kan falen, dat wil zeggen fouten maken en toch je goed blijven voelen, want fouten maken is een gave, namelijk het beginpunt van het echte leren.

Zodra je merkt dat je je er beter voelt over het falen, dan is het tijd om jezelf te programmeren voor succes. Dit doe je door weer de hele bovenstaande oefening te doen, maar dit keer in de nieuwe betere film te zien dat je alles goed doet, en tegelijkertijd ontspannen en relaxed blijft.

Vaak is het makkelijker het te schrijven dan te doen, vandaar dat een personal breintrainer hier echt een zeer goede ondersteuning bij is.

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...

juli 22, 2023

Als Bemiddelaar is discipline inderdaad de hoofddeugd. Dat betekent dat het dus onnatuurlijk voor je is, moeilijk, een echte opgaaf en een queeste. Terwijl de hoofdzonde luiheid natuurlijk en gemakkelijk is en elke moment van de dag uitnodigt tot luiheid. Op korte termijn levert de luiheid het meest op, terwijl op de middellange en lange termijn discipline het meest oplevert.

De ervaring leert dat een Bemiddelaar meestal op één gebied in zijn leven wel discipline kent. De kunst is dan om die discipline te gebruiken op de rest van je leven. In jouw geval is dat sport. En de rest van je leven omvat dan je privé leven en je zakelijk leven, plus en dat is meestal het belangrijkst ook je innerlijk leven, omdat de luiheid vaak een psychologische luiheid is.

Het Neurogram is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vandaar dat de combinatie met PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) zo goed werkt, omdat PBB gemakkelijker gedaan is dan gezegd.

De eerste hint vanuit PBB is om voortaan alles als een sportwedstrijd te gaan zien. Huishouden wordt een sport. ICT wordt een sport. 

De volgende stap is om met PBB in de vorm van strategieën en submodaliteiten uit te zoeken hoe jij je discipline ervaart tijdens het sporten. Vervolgens pas je die strategieën en submodaliteiten toe op de rest van je leven zodat je dat gaat ervaren op de sportmanier.

Discipline speelt geen grote rol binnen PBB omdat het meestal als motivatie gezien wordt.

Motivatie wordt binnen PBB op een aantal verschillende manier bereikt.

Allereerst is er het dertig jaren plan waarmee je je grote droom over dertig jaar op je tijdslijn plaatst. Wanneer dit beeld zo geweldig is, zal de rest van je brein zich steeds meer inzetten om deze droom te bereiken.

Verder kan je momenten van discipline uit je verleden terughalen via je tijdslijn en die ankeren en dan een stapel van ankers maken om een groter gevoel van motivatie te krijgen. Meer informatie over tijdslijnen, zie mijn CD Tijd heelt alle wonden wanneer je met tijdslijnen werkt.

Meer ontspannen helpt ook. Dus stoppen met piekeren en zoeken naar theorie is verstandig. Hoe meer je oppervlakkig, ondernemend en gericht bent op praktisch nut hoe meer je ontspant volgens het Neurogram. De gevoelsomdraaitechniek binnen PBB helpt ook.

Verder bereik je alles wat Brian Tracy wil met een beter zelfbeeld. Dit is eenvoudig te doen binnen PBB met een schwisshhh. Daarbij is het wel handig om dat samen te doen met een Personal Breintrainer omdat een schwisshhh dan beter werkt.

Kortom, zo'n beetje alles wat PBB behelst is in te zetten om discipline te krijgen.

07:19

Beter zelfbeeld met de Swis...

juli 23, 2023

Er zijn twee angsten die hardwarematig in het brein ingebakken zijn. De angst voor hard geluid en voor vallen. Die laatste angst komt voort uit onze evolutie vanuit de apen. Voor een apen baby is het van groot belang om als die uit de boom valt een bepaalde houding aan te nemen waarbij de kans op letsel na een val zo klein mogelijk is. Zelf bij net geboren babies zie je diezelfde reflex als je ze met enige snelheid laat zakken. De angst voor vallen is dus geen softwarematige aangeleerde angst, maar heeft een eigen fysiek neuraal pad. Angst voor harde geluiden is een beetje discussie, omdat heel erg net geboren babies nog geen angst voor harde geluide hebben, maar dat al wel heel snel komt. Daarom schreeuwen ouders altijd naar hun kinderen als ze op het punt staan iets fout te doen. Die angst leert ze dan slecht gedrag af.

Concreet betekent dat dat je met NLP bij de angst om te vallen het pad onmogelijk zodanig kan verstoren dat het pad zelf doorbroken wordt. Het pad zal er altijd zijn. Het enige dat je kan doen is je brein afleren om emotioneel te reageren op informatie die via dat pad binnen komt. Zoiets doe ik bijvoorbeeld ook bij mensen die Tinitus (ruis of suis in je oor) hebben wat volgt op een hardwarematige issue (bijvoorbeeld een ader die te dicht bij een zenuwbaan ligt). De ruis en suis informatie blijft dan naar het brein gestuurd worden, maar je kan het brein leren om die informatie weinig tot geen aandacht te geven.

In het geval van de angst om te vallen, ligt het voor de hand om het eerst met de zwart/wit terugspoeltechniek aan te pakken, omdat ik aanneem dat wanneer je weer uit het bad stapt, dat je opgelucht bent dat het allemaal goed gegaan is. Spoel het vanaf dat moment allemaal versneld achteruit terug in zwart/wit met circusmuziek en zie je zelf daarna ontspannen en met veel plezier de 7 meter duikplank op lopen, geconcentreerd en gefocust precies het goede doen (want verkeerd neer komen doet vast pijn, dus is het zaak ook goed het gewenste externe gedrag van tevoren goed in te beelden). Daarna zet je vlak voordat je omhoog klimt met de gevoelsomdraaitechniek een goed gevoel van kracht aan en voor je het weet spring je eraf alsof het niets is.

Qua alternatief kan je ook goed met ankers werken. Waarschijnlijk voel je je opgetogen als er een duik heel goed gegaan is. Anker dan meteen dat opgetogen gevoel en zorg ervoor dat je dat koppelt aan een krachtig zelfbeeld waarbij je ziet hoe fantastisch je kan duiken en hoe goed het voelt. Maak dat beeld levensgroot en met prachtige kleuren zodat je al snel een verlangen opbouwt om die persoon ook daadwerkelijk te worden. En voor je het weet ben je niet meer dan die duikplank af te slaan.

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...