juli 24, 2023

PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) werkt erg goed bij faalangst. Wat je moet doen is het volgende. Op een of andere manier stel je je voor hoe je gaat falen in de toekomst. Dit noem ik een zogenaamd rampscenario. Erger nog, niet alleen faal je, je vindt het ook vervelend om te falen.

Wat je moet doen is als volgt. Begin bij het einde van het rampscenario. Wat er ook mis gaat op gegeven moment is het over. Maak een beeld van dat de ellende over is. Maak dat beeld zwart/wit en spoel dan de rampenfilm terug van het einde naar het begin in zwart/wit met een lullig deuntje, bijvoorbeeld circusmuziek. Doe dit drie of vier keer achter elkaar.

Daarna moet je een groot wit filmdoek inbeelden en op dat doek een nieuwe, betere film maken. De eerste film die je moet maken is er eentje waarbij je ziet dat het verschrikkelijk mis gaat, maar waarbij je ziet dat jij ontspannen en relaxed met de ellendige situaties omgaat, correct reageert en zorgt dat het allemaal weer goed komt. Doe de hele oefening inclusief het begin met het zwart/wit terugspoelen drie of vier keer.

Test bij jezef om je het minder erg begint te vinden/voelen om te falen. Mijn strategie bij faalangst is om eerst te zorgen dat je succesvol kan falen, dat wil zeggen fouten maken en toch je goed blijven voelen, want fouten maken is een gave, namelijk het beginpunt van het echte leren.

Zodra je merkt dat je je er beter voelt over het falen, dan is het tijd om jezelf te programmeren voor succes. Dit doe je door weer de hele bovenstaande oefening te doen, maar dit keer in de nieuwe betere film te zien dat je alles goed doet, en tegelijkertijd ontspannen en relaxed blijft.

Vaak is het makkelijker het te schrijven dan te doen, vandaar dat een personal breintrainer hier echt een zeer goede ondersteuning bij is.

12:09

Zwart/wit terugspoeltechnie...