juli 25, 2023

PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) werkt goed bij het bestrijden van verslavingen. Niet alleen bij het stoppen, maar ook bij het ervan blijven voor de rest van je leven. Afhankelijk van de stof waar iemand verslaafd aan is betekent dat of grotendeels verminderen maar af en toe mag het of nooit meer gebruiken. In het verleden heb ik succesvol gewerkt met mensen die verslaafd waren aan nicotine/roken, blowen, cocaïne en alcoholisme.

De personal breintrainer gebruikt sowieso meestal dezelfde technieken en strategieën en tegelijkertijd zijn er per verslavingen wel aparte extra strategieën.

In grote lijnen:

  1. NLP basistechnieken zodat ze grip op voelen, gedachten en beelden hebben.

  2. Schwisshhhh waarbij ze zien dat ze iemand zijn die verslavende spullen in de winkel of bij de dealer laten liggen (zelfbeeld), schwissshhh dat het verslavende spul omgewisseld wordt met spul waar ze een hekel aan hebben of vies vinden.

  3. Specifieke strategieën

  • alcoholisme, bier gaan drinken, frisdrank kopen, elke keer beslissen neem ik bier of neem ik fris, bier tussen de onderbroeken in de klerenkast en dan het aantal bier per week halveren.

  • roken, stop iets anders in je mond, koppeling sigaret roken en fellatio.

  1. Hypnose gebruikt de personal breintrainer meer voor later tijdens de sessies om nog iets achter de hand te hebben.

  2. Wat ook meespeelt is dat het Neurogramtype de strategie bepaald. Met name bij een Bemiddelaar is een verslaving meer dat ze niet kunnen stoppen omdat de sociale druk die ze normaal gesproken voelen door het verslavend gedrag even weggenomen wordt en dat die druk weg is vinden ze zo lekker dat ze daardoor door gaan met de verslaving. Ze hebben een hobby nodig waar ze zich zo in kunnen storten dat ze hetzelfde effect krijgen. Daarnaast zijn ze meesters in het vinden van mazen in de wet. Dus als ze in met een Schwisshhh gezien hebben dat ze de rookwaar bij de AH laten liggen, dan rijden ze naar de pomp om het daar te halen. Dus bij Bemiddelaars alle voorkomende situaties schwisshhen en meta-regels maken zoals: je mag nooit een maas in de wet gebruiken.

40:33

Zelfbeperkende negatieve ov...

In het Nederlandstalige NLP wereldje wordt veel te veel over...