juli 28, 2023
• Bewerkt (jul 28, 2023)

Blozen is gedeeltelijk een fysiek proces en gedeeltelijk een psychologisch proces. PBB (https://positief-bekrachtigende-breintraining.nl/) heeft een strategie om met blozen om te gaan die gebaseerd is op twee punten, namelijk:

  1. Zorgen dat je het minder erg vindt om te blozen. Afhankelijk van je type huid en dergelijke worden sommige mensen soms sneller rood dan andere mensen. Ik wordt bijvoorbeeld vrij snel rood. Maar op het moment dat je het verder prima vindt om rood te worden, dan is het goed. Sterker nog, zodra je het normaal vindt, wordt je ook minder snel rood, omdat een deel van de psychologische component die je doet blozen, vaak ook de schaamte voor het rood worden is.

  2. Het wegnemen van de psychologische component. Met BPP kun je ervoor zorgen dat de trigger van het blozen weggenomen wordt. Hierdoor komt het blozen veel minder vaak voor. Afhankelijk van jouw specifieke situatie leer je met PBB de bloos reactie voorkomen.

De combinatie van deze twee punten zorgt ervoor dat het blozen sterk gereduceerd wordt en dat in die paar gevallen dat het toch nog gebeurt dat het verder prima is. Ik kan je niet van tevoren garanderen dat het werkt, maar bij veel mensen met blozen werkt het goed. Wanneer PBB werkt, werkt het ook snel (binnen enkele weken). Dus je weet meteen of het iets voor je is. Het beste is om met een Personal Breintrainer aan de slag te gaan. Personal Breintrainers werken op basis van resultaten, dat wil zeggen mocht het niet werken, dan krijg je geen rekening.

Concrete aanpak:

Aangezien het hier om een onzeker gevoel gaat, zou ik de gevoelsomdraaitechniek toepassen.

Waar begint dat gevoel in zijn lichaam? Waar gaat het naar toe? Hoe draait het rond? Laat hem een kleur aan dat gevoel geven.

Duw daarna het gevoel uit zijn lichaam, laat het voor zijn lichaam ronddraaien, en draai het gevoel letterlijk om zodat het de andere kant opdraait.

Trek daarna het gevoel weer zijn lichaam in zodat het in de tegenovergestelde richting draait. Draai het gevoel dan sneller en sneller in die richting totdat het onzekere gevoel weg is wanneer hij met mensen praat.

Uiteraard na het uitvoeren van de omdraaitechniek even testen of het ook gewerkt heeft door hem met mensen te laten praten, en als het gevoel omhoog komt dan gewoon hem de omdraaitechniek laten uitvoeren terwijl hij praat met mensen.

En als dat geen effect heeft dan uitpluizen waardoor hij gaat blozen: "Hoe weet je dat je bloost? Zie je beelden, hoor je geluiden of voel je iets?" Uit je verhaal haal ik dat het door een gevoel komt, maar een gevoel kan veroorzaakt worden door beelden of geluiden, dus dat zou ik toch even checken voor de zekerheid.

Als het veroorzaakt wordt door beelden dan ga je met de zwart-wit terugspoeltechniek aan de slag. Spoel alle nare momenten terug in zwart-wit waarbij hij zich voelde blozen. En stel daarna in full-color voor, op het filmdoek, vanuit zijn eigen oogpunt, dat hij zich goed voelt wanneer hij met andere mensen praat.

Als het veroorzaakt wordt door beelden dan ga je met de modaliteiten van de stem aan de slag, ie. waar komt de stem vandaan, hoe hard is het stemgeluid, staat de stem dichtbij of veraf, etc. Daarna spelen met de modaliteiten en kijken wat het gewenste effect heeft. Meestal zet ik de volumeknop van de stem ook nog even op 0, zodat de stem volledig weg is.

30:14

Tijdlijn - Demonstratie res...

Tijdlijn - Demonstratie resources uit het verleden naar het nu...