oktober 04, 2023

TOTE is de meest gegeneraliseerde beschrijving van een strategie. 

De eerste Test is een test om te zien of je überhaupt aan de Operatie moet beginnen. Met andere woorden: wanneer is het tijd om met de strategie te beginnen.

De Operatie is de kern van de strategie

De tweede Test is een test om te zien of je klaar bent met de strategie.

Exit is dat je dan ook ophoudt de strategie te gebruiken wanneer je klaar bent.

Bij menselijke strategieën gaat het erom dat een goede strategie behelst dat je aanvoelt wanneer je met de strategie moet beginnen en dat je aanvoelt wanneer je klaar bent.

Bijvoorbeeld: Strategie voor een goede relatie. De Operatie, de kern, is dat je met regelmaat de ander duidelijk maakt dat je het super vindt dat hij of zij er is, dat je hem of haar respecteert en dat je van hem of haar houdt.

Deze strategie gebruik je wanneer je aanvoelt dat het weer eens tijd is om dat duidelijk te maken. En je moet aanvoelen wanneer je de bovenstaande strategie genoeg gebruikt hebt.

Doe je dat niet, dan doe je het of te weinig of te veel en in beide gevallen is het schadelijk voor je relatie. 

Zou je iets anders gebruiken dan je gevoel, dan wordt het onmenselijk en mislukt de strategie. 

Er is geen falen alleen maar feedback!

Als je zelf je eigen betekenis gaat verzinnen van kritiek dan kan je er natuurlijk alles van maken. Maar indien je onderdeel wil uitmaken van een gemeenschap is het toch handig om de betekenis van die gemeenschap te gebruiken. Dat communiceert een stuk beter: kritiek betekent dat je uiting geeft dat je iets niet goed vindt.

Denken dat iemand die kritiek geeft ergens last van heeft en dat hij geen intentie heeft om iemand te helpen is allemaal mind readen. Een activiteit die rechtstreeks tegen NLP in gaat omdat het het metamodel overtreedt. Iets wat je herhaaldelijk ziet bij mensen die NLP alleen maar dogmatisch toepassen maar er geen werkelijk begrip voor hebben.

En dat terwijl iedereen binnen NLP de gevleugelde uitspraak "Er is geen falen, er is alleen maar feedback" kent. De enige manier om deze zin te begrijpen is in de zin van: wat er ook gebeurt zolang je wat er gebeurt als feedback ziet dan is er geen sprake van falen, maar van feedback. Oftewel alles is feedback indien je het als feedback gebruikt. Zo heb ik een keer de deur van de trainingszaal dicht gedaan met mijn duim nog tussen de deur. Toen gaf de deur mij feedback dat het onverstandig is om je duim tussen de deur te houden terwijl je hem dicht doet. Een pijnlijke les waar ik veel van geleerd heb.

Kortom, bij feedback maakt het helemaal niets uit wat de intentie van de zender is. Die kan je toch geenszins weten en met regelmaat is de zender van informatie geen mens, maar een stuk natuur of een apparaat dat al helemaal geen intenties heeft. Het is de instelling van de ontvanger die informatie tot feedback maakt. Alleen de ontvanger kan de ontvangen informatie upgraden tot feedback door iets te leren van die informatie. Indien je pertinent weigert te leren dan is er inderdaad geen sprake van feedback. Vandaar dat het zo belangrijk is om steeds wel te willen leren. Want alleen dan is er sprake van feedback en geen falen.

Binnen NLP komt feedback voort uit het TOTE model. De laatste T is een T van een Test en deze Test is om te testen of uit het proces voortgekomen is wat gewenst is of gepland is. Indien dat geenszins het geval is dan wordt deze informatie teruggestuurd naar de Operatie in de hoop dat er genoeg flexibiliteit en variatie in de Operatie aanwezig is zodat er nieuwe output gegenereerd kan worden die ervoor zorgt dat er uiteindelijk wel iets uit voortkomt dat de laatste Test kan doorstaan.

De vraag bij mensen is nu: over wiens TOTE proces hebben we het? De zender of de ontvanger? Het moge duidelijk zijn dat het nooit over het TOTE proces van de zender kan gaan omdat voor de zender er geen sprake van is dat de laatste Test geen goed resultaat oplevert. Het gaat altijd om het TOTE proces van de ontvanger van de informatie. Die kan die informatie gebruiken om de eigen Operatie te verbeteren.

Oftewel, alle informatie die door de ontvanger van die informatie gebruikt wordt om de eigen processen te optimaliseren is feedback. Wie of wat die informatie verstuurd is totaal irrelevant en wat voor informatie het is is ook irrelevant en wat de gemoedstoestand die dan geheel tegen NLP in gemindread moet worden is ook totaal irrelevant. Het enige dat telt is dat de ontvanger van de informatie deze informatie gaat gebruiken om de eigen processen te optimaliseren en pas op dat moment is er sprake van feedback en leren van ervaring.

54:40

ABC-NLP Strategieën

ABC-NLP is de nieuwste versie van NLP die we samen met het...