juli 22, 2023

Aardig doen is een belangrijke NLP strategie die Richard Bandler dan ook in veel van zijn trainingen onderwijst. De kern van deze NLP strategie is dat wanneer jij wilt dat andere mensen aardig tegen jou doen, doe dan eerst aardig tegen hen. Omdat de meeste mensen echter van nature al heel erg aardig zijn en vaak te vaak te aardig zijn, leer je bij goede NLP ook dat je af en toe, als de situatie daar om vraagt, onaardig kan doen. Denken dat NLP inhoudt dat iemand alleen maar aardig mag doen, is slechte NLP. Waar NLP wel om gaat is om je emoties zodanige te beheersen dat je in de meeste gevallen prima in staat bent om die emotie op te roepen die ervoor zorgt dat jij bereikt wat je wil bereiken in een bepaalde situatie.

In de praktijk betekent dat dat bijna iedereen die met NLP leert om zijn emoties te beheersen ervoor kiest om het grootste deel van de tijd aardig te doen en ervoor kiest om tegen de meeste mensen aardig te doen. Zelfs zo'n van nature onaardige man als ik doe tegen bijna iedereen aardig. Gister heb ik aardig gedaan tegen de notaris en zijn medewerkers, mijn medebestuursleden van de net nieuwe opgerichte Neurosofie Stichting, tegen het personeel en de kok van het Michelin sterren restaurant waar we gister de oprichting hebben gevierd.

Alleen in uitzonderingssituaties en alleen als de situatie daar expliciet om vraagt, kies ik ervoor om bewust onaardig te doen. Om op die manier mijn doelen te bereiken. Doelen waar onaardigheid bij hoort, zijn doelen zoals "Iemand die niet luistert, laten voelen dat hij fout zit" of "Grenzen aangeven". Wat foute NLP is, is als mensen dankzij een NLP Training afleren om onaardig te kunnen doen, ook al zullen ze dat in de praktjk bijna nooit doen.

Los van NLP is het wel zo dat in mijn Neurosofie gedachtegoed er wel de strategie is dat je bijna nooit aardig tegen jezelf doet omdat aardig tegen jezelf zijn meestal betekent dat je minder in je leven bereikt, dan wanneer je hard bent tegen jezelf. Werken is meestal niet leuk, maar met werken kom je verder dan als je niets doet. Vandaar dat jezelf hard aanpakken een prima strategie is om jezelf tot grotere hoogtes te drijven. Maar dit is geen NLP, maar Neurosofie. Voor mijzelf kies ik in deze uiteraard het Neurosofie standpunt en kan je mijn Neurosofie standpunt dan ook zien als kritiek op NLP.

01:12:40

NLP strategieën - NLP Pract...

NLP strategieën is de kern waar NLP omdraait. Alle NLP...